sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Linnunpöntöt (ohje)Pienet siniset linnunpöntöt löysivät uuden kodin vieraamme luota, joka ihastui niihin niin paljon, että vai ne mukanaan (luvan kanssa). Piti siis tehdä uusia ja samalla tein niihin ohjeen. Pönttöjä eli hienommin tipujen taloja voi tehdä paksummasta kartongista ja isomassa koossa, jolloin niiden maalaaminen ja koristelu on hauskaa puuhaa pienemmille ja isommille lapsille.

Tarvikkeet:
 • Erivärisiä kartonkeja
 • Sakset 
 • Lyijykynä
 • Nauhaa
 • Liimateippiä
 • Kuumaliimaa
 


Printtaa malli joko suoraan askarreltavalle paperille tai tavalliselle valkoiselle paperille. Jos kotona ei ole printteriä, mallin voi myös piirtää käyttäen apuna ruutupaperia (mittasuhteet on helppo laskea ruutujen avulla). Tuo printattava malli on tehty kätevästi wordillä ja muutettu kuvaksi print srcreenin avulla. Laittakaa minulle viestiä, jos on kiinnostusta ohjeeseen miten tuollaisia malleja tehdään kotikonstein wordillä.
Printtaamisen jälkeen malli leikataan irti ja asetetaan paperin päälle. Ääriviivat piirretään mielellään lyijykynällä, koska mustekynät ja tussit saattavat vuotaa ja sotkea paperin.

Seuraavaksi tehdään taitokset. Ne kannattaa tehdä tässä vaiheessa valmiiksi käyttäen apuna jotain tylppää ja kapeaa esinettä (esim. lyijytäytekynän kärki lyijyn ollessa sisällä tai kohokuviointikynä). Leikkaa malli irti ja taita taitokset, jotta näet mihin kohtaan liima laitetaan.Leikkaa myös pyöreä aukko linnun pönttöön (onnistuu parhaiten pienillä kapeakärkisillä saksilla, esim. hieman kaarevat kynsisakset). Aukon leikkaamisen kanssa ei tarvitse olla kauhean tarkka, koska sen voi siistiä käyttämällä apuna kynää. Kynää painetaan ja kierretään aukon läpi, jolloin reunat kääntyvät sisäänpäin ja aukko on ulkoapäin siisti. Huom! Kuvasta poiketen, kartonkia täytyy tukea toisella kädellä, kun kynällä viimeistellään aukkoa.


Linnunpönttö kootaan liimateipin avulla.


Kattoon tehdään reikä ja nauhan päät työnnetään siitä läpi. Nauha solmitaan ja sen päät kiinnitetään katon sisäpuolelle liimateipin paloilla, jotta nauha ei irtoa. Edit: Huomasin kootessa taloa, että katon kiinnittämiseen kannattaa käyttää kuumaliimaa tai esim. erikeeperiä tai muuta "märkää" liimaa, jotta se pysyy paremmin paikoillaan.

Viimeiseksi pönttö koristellaan. Käytin näihin pönttöihin pääsiäisaiheisia koristeita, rairuohoa ja pääsiäismunia. Ruoho on helppo leikata suoraan saksilla. Pääsiäismunat on leikattu Sizzixin laitteella, mutta onnistuvat helposti myös käsin.

 Nyt vain odottelemaan pääsiäistipuja.

3 kommenttia:

 1. Ai että mitkä värit! Täytyykin lähteä kaupoille metsästämään sopivia tarvikkeita. Kiitos selkeistä ohjeista!

  VastaaPoista
 2. Oh, they look lovely! Thank you for showing me! :) /Helena, Craft & Creativity

  VastaaPoista