keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Peikkoasut vauvoille

Vauvani musiikkileikkukoulun kevätjuhlaesiintymistä varten tuli toive, että kaikki ryhmän vauvat pukeutuisvat peikoiksi. Ennen kuin ehdin ajatella kahta kertaa, ilmoitin tekeväni peikkoasut kaikille. Seuraava ajatus oli, että montakos vauvaa meidän muskariryhmässä olikaan :) 

Alla olevat kuvat ovat muuten eri sävyisiä johtuen eri päivänaikoihin otetuista kuvista, johtuen siitä että tein asuja vauvan ollessa päiväunilla tai hänen mentyä yöunille.

Tarvikkeet:
  • Paperia ja maalarinteippiä kaavaa varten
  • Lakanakangasta (esim. Ikeasta saa edullisesti, jos kaapista ei löydy sopivaa)
  • Teetä ja suolaa värjäämiseen
  • Tarranauhaa
  • Ompelukone, lankaa, nuppineuloja, hyvät sakset

Idean kaavaan sain Ikean hihallisesta ruokalapusta. Asuun ei tarvitse kuin neljä saumaa, koska kaula-aukkoa, hihoja tai asun reunoja ei huolitella. Pienillä peikoilla on luonnollisesti kovassa käytössä virttyneet asut. Asu on myös helppo pukea vauvan päälle, koska sitä ei tarvitse vetää pään yli.

Koristeet ovat värjätty vihreällä ja mustalla teellä sekä punajuurella. Teellä värjääminen on myös edullista, varsinkin vanhaksi meneellä teellä, joka olisi muutoin menossa roskiin.

 

Koska minulla ei ollut kaavapaperia, teippasin tavallista A4 paperia maalarinteipillä yhteen ja piirsin kaavan paperiin Ikean asun ollessa nurinpäin.
Ommeltavat saumat merkitty katkoviivalla.
Häntää varten ompelin pienen silmukan, jotta häntä ei roikkuisi pelkästään takana vaan näkyisi myös sivulta.

Ompelin yhden asun valmiiksi, jotta koristeiden koko olisi helpompi hahmottaa. Leikkasin koristeita taittamalla kankaan monin kerroin, jotta säästyisi hieman aikaa.  

Hännät leikkasin myös kankaan ollessa monin kerroin. Letitin kolmesta nauhasta hännän.

Teellä värjäämiseen etsin vinkkejä netistä (hyvät ohjeet löytyvät mm. täältä ja täältä). Värjäämiseen ei tarvita kuin vanha kattila (ei kannata ottaa sitä uusinta, koska se todennäköisesti värjääntyy...), suolaa, vettä ja teetä. Kattilaan pari-kolme litraa vettä, pari ruokalusikallista suolaa ja monta teepussia mustaa teetä (irtoteetä on hankalampi poistaa pienistä kankaanpaloista). Kun vesi kiehuu, heitetään kankaat joukkoon ja keitellään muutama minuutti. Sen jälkeen annetaan hautua kannen alla useampi tunti. Taisin antaa olla nelisen tuntia, jonka jälkeen kankaat jäivät kattilaan vielä yön yli. Toistin toimenpiteen häntien kohdalla, mutta huuhtelin ne jo neljän tunnin jälkeen, jotta sävy olisi hieman vaaleampi.  
"Oksat" kuivumassa" alakuvassa oikealla.

Hännät jätin kuivumaan rutistettuina palloina, jotta ne jäisivät vähän kippuraisiksi.
 

Kukkaset värjäsin punajuurella samaan tapaan kuin muutkin koristeet. Huuhtelun jälkeen kukista tuli paljon vaaleammat kuin odotin, mutta ne erottuivat hempeinä kangasta vasten. Kukkien lehdet värjäsin vihreällä teellä.
 

Ommeltuani kaikki yhdeksän asua laiton ne pesukoneeseen, jotta pukujen reunat rispaantuisivat.

Koristeet kiinnitin kovikekankaalla, jonka jälkeen ompelin selkäpuolelle tarranauhat ja hännät.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti