sunnuntai 16. elokuuta 2015

2-vuotissyntymäpäivät


Vietimme toissa viikonloppuna poikamme kaksivuotisjuhlia. Olin valinnut teemaksi, nyt kun vielä sain päättää sen ihan itse, piknikin kukkakedolla leppäkerttujen ja perhosten lennellessä ympäriinsä -teeman. Erilaiset ötökät, kuten leppäkertut, ovat poikamme suosiossa tällä hetkellä – autojen lisäksi.


Suolaisia tarjottavia olivat tällä kertaa ”tikkuhampurilaiset”, quinoapohjaiset minipitsat ja lehtikaalisipsit, joita kaikki maistelivat mielellään ja yllättyivät positiivisesti niiden mausta. Reseptiä on alla, jotta myös juhlissa olleet uskaltavat kokeilla niitä kotona. Lehtikaalisipsit ovat todella helppo valmistaa, kunhan vähän tarkkailee etteivät ne pala uunissa.

Lehtikaalisipsit

Lämmitä uuni n. 150-170 asteeseen. Muutaman kärvähtäneen sipsin ansiosta on tullut todettua, että meidän kiertoilmauunissa riittää tuo 150 astetta.

Irrota lehtikaalista paksut lehtiruodit ja revi lehdistä 5-7 cm kokoisia palasia. Laita palat isoon kulhoon ja päälle 2 rkl oliiviöljyä, 1 tl suolaa ja pari-kolme ruokalusikallista ravintohiivaa (tunnetaan myös nimellä oluthiiva). Sekoita öljy, suola ja hiiva käsin lehtiin niin, että lehdet kiiltelevät öljystä. Asettele lehtikaalit pellille leivinpaperin päälle siten etteivät ne koske toisiaan. Jos tykkää juustoisemmasta mausta kuten minä, voi ravintohiivaa ripotella lisää lehtikaalipalojen päälle. Laita pelti uuniin puoliväliin n. 10-18 minuutiksi (aika riippuu uunista ja kaalinlehtien paksuudesta). Tarkkaile välillä etteivät lehdet pala. Tarvittaessa ota valmiit rapeat sipsit pois ja jätä loput vielä hetkeksi uuniin.



Miniquinoapitsat

Löysin ohjeen näihin miniquinoapitsoihin täältä. Niistä tulikin ihan pitsalle maistuvia suupaloja, joita teen varmasti toistekin.

Ainekset (n. 48 kpl, kaksi pellillistä)

  • 2,5dl kypsentämätöntä quinoaa
  • 4 isoa kourallista pinaattia silputtuna
  • 1-1,5 dl tomaattipyrettä
  • 3-4 valkosipulinkynttä
  • 0,5 sipulia hienoksi silputtuna
  • 2 tl vettä
  • 2 tl oliiviöljyä
  • 1 rkl oreganoa
  • 0,5 rkl fenkolin siemeniä
  • 1 rkl meiramia
  • 1 rkl basillikaa
  • 1 rkl kuivattua persiljaa
  • ¼ rkl sokeria
  • 0,5 rkl suolaa
  • Hieman mustapippuria

Päällisvaihtoehtoja:

  • Pepperonia
  • Eri värisiä paprikoita
  • Sieniä
  • Tonnikalaa
  • Mozzarellaraastetta

Meidän versioissamme vihreää paprikaa ja pepperonia sekä keltaista paprikaa ja tonnikaa. Päälle sopiva määrä juustoa.

Liota quinoaa n. 20 minuuttia kylmässä vedessä ja keitä sitä sen jälkeen paketissa olevan ohjeen mukaan niin kauan että vesi haihtuu. Lisää joukkoon silputtu pinaatti ja anna hautua viisi minuuttia. Sekoita tomaattipyre, oliiviöljy ja vesi yhteen kulhossa. Lisää mausteet ja kaada joukkoon valmis quinoa. Sekoita. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa. 

Voitele minimuffinssivuoka ja laita maustettu quinoaa vuokiin. Paista niitä n. viisi minuuttia ja ota pois uunista. Lisää päälliset ja paista muutama minuutti niin että juusto sulaa ja muuttuu kullanruskeaksi. Itse käytin niitä hetken aikaa grillivastuksen alla, joten juusto pääsi ruskettumaan hyvin :)

Valmiit, hieman jäähtyneet miniquinoapitsat kannattaa ottaa vuoasta varovasti muovilusikan avulla, koska pohjaan ei ole käytetty kananmunaa, joka sitoisi pohjan tiukasti yhteen. Ne pysyvät kuitenkin kasassa ihan hyvin ilman kananmunaakin. Tällä tavoin ne sopivat esim. kananmuna-allergisillekin.
Quinoapitsat ovat parhaimmillaan tuoreina, mutta maistuvat hyvin myös lämmitettyinä.


Leivättömät tikkuhampurilaiset

Tikkuhampurilaisiin sain idean täältä. Ne toimivat oikein hyvin ja olivat todella maukkaita. Ajansäästämiseksi tein pihvit valmiiksi leivinpaperille ja laitoin yöksi jääkaappiin, josta ne oli kätevä nostaa uuniin ja sen jälkeen koota ainesosat tikkuun. Tikkuunhan voi laittaa mitä itse haluaa, joten vain mielikuvitus on rajana.

Ainekset (n. 30 kpl)

  • 800g jauhelihaa
  • Minikirsikkatomaatteja
  • Salaattia
  • Pekonia
  • Cheddarjuustoa
  • Suolakurkkusiivuja
  • Suolaa, pippuria
  • Mausteita oman mielen mukaan

Mausta jauheliha. Meidän pihveihin tuli suolaa, pippuria, paprikajauhetta, valkosipulijauhetta ja ripaus chilijauhetta. Pyörittele halkaisijaltaan noin 3 cm kokoisia palloja ja litistä niistä hieman kasaan. Paista uunissa 200 asteessa n. 15-20 minuuttia.

Paista pekonista rapeita viipaleita. Paistan pekonin itse nykyään laittamalla pekonin viipaleet kylmään pannuun ja päälle kylmää vettä sen verran, että pekonin peittyvät. Pekonit kypsyvät kuumalla pannulla ilman, että rasva roiskuu ympäriinsä. Leikkasin valmiista pekoneista saksilla sopivia paloja tikkua varten.

Lopuksi kaikki aineet kootaan tikkuun ja nautitaan hyvässä seurassa.


Makeita herkkuja olivat syötävillä orvokeilla koristellut vadelma-valkosuklaajuustokakkupalat, pensasmustikka-kakku sekä kenties jo perinteeksi muodostuneet minikokoiset bebe-leivokset. Teen niitä jatkossakin juhliin, koska ne tekevät niin hyvin kauppansa (ja ovat Nonnan suosikkeja). Tällä kertaa bebeissä oli päällä itsetehtyä pomadaa, joten ne maistuivat vielä paremmilta kuin pelkällä vesi-tomusokerilla päällystetyt versiot.

Vadelma-valkosuklaajuustokakkupaloihin lainasin reseptiä täältä. Vaihdoin mustikan tilalle tuoreet vadelmat, koska mustikoita tuli täytekakkuun. Juustokakku laitettiin isoon suorakaiteen malliseen vuokaan jähmettymään yön yli ja leikkasin siitä pieniä neliön muotoisia suupaloja juhlapäivänä ja koristelin ne syötävillä kukilla. Tämä kakku itseasiassa paranee vanhetessaan ja maut tulevat paremmin esille, kun kakun valmistaa pari päivää ennen tarjoilua. Orvokit löysin yllättäen ison marketin hedelmäosastolta.


Lisää väriä tarjoilupöytään tuli myös hedelmävartaista, jotka menivät nopeasti kaupaksi. Vartaassa oli vesimelonia, cantaloupea, vihreää kiiviä, ananasta ja tummia viinirypäleitä. Ympyränmalliset vesimelonin palat leikkasin yhdellä mehukoneeni pyöreällä osalla, joka sattui olemaan kivan kokoinen, ja koska sopivaa muottia ei ollut saatavilla. Kannattaakin katsoa keittiöstä löytyviä tavaroita ihan uusin silmin, jos olemassa olevia tavaroita voikin hyödyntää muihinkin juttuihin :)



Täytekakku on heinäkuun Kotivinkkilehdestä. Leikkasimme kakun kolmeen osaan kahden sijasta, joten kakusta tuli näyttävä. Täytteessä on mm. ranskankermaa ja metsämustikoita, joka tekee kakusta raikkaan ja täyteläinen suklaa-voikreemi kakun päällä ei sen takia ole ollenkaan liian ätläkkä. Kakku teki yllättävän hyvin kauppansa hyvän makubalanssin ja tuoreiden kesämarjojen ansiosta.


Koristeiksi taittelin noin 90 kukkaa, jotka teippasin ikkunoihin. Itse kukkia taittelin varmaankin yli 300, koska yhteen kukkaan tuli 2-4 kerrosta. Tuntuu isolta määrältä, mutta tein niitä pitkin viikkoa aina silloin tällöin, joten se ei tuntunut isolta vaivalta :) Laitan niihin ohjeen myöhemmin.

Vinkki! Kukilla voi myös koristella esimerkiksi lahjapaketin tai tehdä niistä koristekranssin. Nämä kukat lähtivät ilostuttamaan poikamme päivähoitopaikkaa, jonne ne olettiin mielellään vastaan.



Kiitos kaikille vieraille ja ihanalle pikkusiskolleni jälleen kerran suuresta avusta tarjoilujen kanssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti